For the complete experience, please enable JavaScript in your browser.
AcasăMisiuneEvenimenteDespreBlogCe valori morale promovează Drapelul?Câte ore sunt necesare pentru a învăța ceva absolut nou?Care sunt repercursiunile statului peste program?La scăldat: în apă, în testosteron și în cortizolÎnțelepciunea este un skillE o artă să rămânem copiiCare este legătura dintre imaginație și atingerea obiectivelor?Sunt român, la ce m-ajută?Trenul personalCe să mai înțelegem despre alimenteTriptofanul și fericireaCurajul și comunicareaDe ce te fac actele de binefacere mai fericit?Cum ne lecuim de despicat firul în patru?Cum cultivăm optimismul?La ce te ajută exprimarea recunoștinței?Când știe o mamă că e iubită?Ziua internațională a fericirii, la a treia edițieCare sunt activitățile gratuite care te fac și mai fericit?Care este definiția fericirii?De ce este important să iertăm?Omul sfințește locul!De ce simțim că renaștem primăvara?De ce ne rugăm iarna să vină primăvara?Ziua îndrăgostiților poate fi zilnicCe semeni aia culegi!Ai grijă ce-ți dorești!Cu răbdare treci şi marea!Contact
Copyright 2015 • Schmitz & Schmitz Enterprises SRL
Ora
despre
Fericire
SchmitzSchmitD05aR01aP02ZL-Madison1a

Newsletter Optimist

Numele
Email:
Mă înscriu
icon-sm-facebookicon-sm-linkedin

Ce și cât să mai mâncăm ca să fim mai sănătoși și fericiți?

Un creier atent și sănătos se ține cu învățătură.


Ce să-i mai dăm astăzi să învețe dragului de el?

Cum ar fi să-l învățăm să fie un vigilent agent de pază care ne-ar flutura amenințător bastonul din dotare când suntem pe punctul de a cumpăra ceva ce ne-ar dăuna sănătății? Sau să-l învățăm să declanșeze o sirenă asurzitoare când suntem tentați să comandăm o mâncare care nu ne-ar aduce beneficii?

Asta presupune să-l învățăm, pe el, pe creier, ce este bine să mâncăm și în ce cantitate.

Așa că să începem cu o listuță de alimente Așa DA:


Fructe

Ce: Fructe proaspete sau înghețate, 100% suc de fructe
Cât: un fruct întreg de mărime medie, o mână plină de fructe boabe, un pahar mărime medie de suc din fructe stoarse

Legume

Ce: Legume proaspete, conservă, înghețate, mâncate crude sau gătite: piure, aburi, supe, sos
Cât: Porție: mărimea unui pumn pentru legume solide, jumătate de cană (125 ml) când sunt făcute sos, castron mediu când sunt supă sau salată (crude)

Carne macră și pește

Toate tipurile de carne sau pește care au mai puțin de 10% grăsime și OUĂ
Porția: Mărimea unei palme deschise

Nuci și semințe

Nuci, alune (caju, fistic, migdale, alune de pădure), semințe (floarea soarelui, dovleac, psyllium, susan, in, chia, pin), unt de arahide sau migdale (fără zahăr adăugat)
Porția: o mână plină de nuci & semințe (mixt), sau o lingură cu vârf de unt de alune/migdale

Cereale integrale

Orez brun, ovăz, făină integrală/secarăPorția: Un pumn de orez, un castron mediu de cereale sau paste, 2 felii de pâine

Lactate

Toate produsele din lapte, inclusiv laptele de vacă, capră, oaie
Porție: Un pahar de lapte, 2 felii de brânză, un iaurt

Să-i prezentăm și listuța de Așa NU, ca să știe când să ne dea peste mână (că vrem să le achiziționăm sau să le gătim).

Cereale rafinate

Orez alb, paste din făină albă, făina albă, cereale cu zahăr, pâine din făină albă
Porție: Un pumn de orez, un castron mediu de cereale sau paste, 2 felii de pâine

Dulciuri

Toate mâncărurile sau băuturile care conțin zahăr rafinat (dulciuri, prăjituri, cozonac, pască, suc, ceai îndulcit, cafea îndulcită)
Porție: o prăjiturică, 350 ml suc, o felie de plăcintă sau tort, un cornet de înghețată, etc

Mâncăruri prăjite

Cartofi prăjiți, șnițele, chitfele, gogoși, pui prăjit, aripioare prăjite, pește prăjit (excepție fac floricelele la ceaun/oală, oul prăjit și legume la tigaie înăbușite)
Porție: O punguță de cipsuri, un hamburger, 3-4 aripioare, o porție mică de cartofi prăjiți, o gogoașă

Proteine grase

Carne care conține mai mult de 10% grăsime și peștele crescut în ferme
Porție: Mărimea unei palme deschise

În tabelul de mai jos Matt Fitzgerald prezintă punctajul alimentelor pe care un om le cam consumăm zilnic, neținând însă cont de numărul de calorii (o abordare interesantă).
dqs-chart.png
Exemplul unei diete zilnice
cu alimente de calitate*

Mic dejun:
smoothie (banană 2, măr 2, kiwi 2, iaurt 1)

Prânz:
piept de pui 2 și legume la tigaie 2 cu orez brun 2
gustare:
un pumn de semințe și nuci 2

Cină:
pește slab 2, fasole verde la aburi 2, orez brun 2
un pahar de vin 0
ciocolată neagră 85%+ cacao 0

Total 21 de puncte-OK!
* vezi tabelul de mai jos
Punctajul maxim
cu alimente de calitate*

Punctajul maxim, către care este recomandat să țintești zilnic, însumând micul dejun, prânzul și cina, gustările și băuturile este de 32, ceea ce înseamnă că mănânci foarte corect. Important este să facem și diferența dintre foamea mentală (poftele) și foamea pe care o resimțim în stomac. Mâncând alimente sănătoase și pe măsura efortului fizic pe care l-ai depus în ziua respectivă, îți poți asigura un corp mai sănătos cu o imunitate mai ridicată și cu chef de viață pe măsură. Monitorizează-ți și greutatea și senzațiile și energia pe care o ai după mese și între mese.
Succes!
blog-small-teaser